Al het onderwijs kan gratis op internet worden aangeboden via video’s van de lessen op school, die de leerlingen zelf opnemen.
Vervolgens kunnen er minder lessen worden gegeven, vooral op middelbare scholen. Daarmee kan het lerarentekort volgens mij goed worden opgelost. En als er op die manieren minder leraren nodig zijn, kunnen ze ook beter worden betaald. Want het budget voor salarissen kan dan worden verdeeld over minder leraren. En door meer onderwijs via internetvideo houden leraren meer tijd over voor persoonlijke begeleiding van leerlingen.
Bovendien kunnen leervideo’s op internet ook worden bekeken door volwassenen die geen recht meer hebben op onderwijs. Dat past goed in het idee van permanente educatie en kenniseconomie.
Hieronder zijn lessen te zien op video:
Wiskunde
http://www.teachertube.com/view_video.php?viewkey=636e4a163a5e3d16adab&page=10&viewtype=&category=
De werking van het oog
http://www.teachertube.com/view_video.php?viewkey=762eba80aa538b0c527f&page=10&viewtype=&category=
Deze video over spijsvertering is gemaakt door leerlingen als leerproject:
http://www.teachertube.com/view_video.php?viewkey=0ddfaa0266346bdc1b20&page=12&viewtype=&category=
De ‘Webstroom Community’ bestaat uit deskundigen uit het hoger onderwijs, de AV-wereld, ICT specialisten en content leveranciers. Doel van deze werkgroep is verbetering van het hoger onderwijs door de toepassing van streaming media.
De link hieronder verwijst naar een belangrijk evaluatierapport over internet-video in het Nederlands hoger onderwijs, uitgegeven door Webstroom, nov. 2006.
http://www.surfspace.nl/nl/Redactieomgeving/Publicaties/Documents/attachment_webstroom_grenzeloze1.pdf
Nederland besteed jaarlijks maar liefst 26 miljard aan onderwijs. Daarom vind ik het zeer noodzakelijk om voortdurend alle mogelijke alternatieven daarvoor of aanvullende onderwijsmethoden grondig te onderzoeken.
Sommige processen zijn inderdaad heel moeilijk uit te leggen zonder een video. Bijvoorbeeld een verbrandingsmotor, elektromotor, versnellingsbak of DNA-structuur. Of een uitleg over de rampzalige gevolgen van oorlog en persoonlijk geweld. En video kan ook heel goed worden gebruikt om de kijkers te motiveren tot bepaald gedrag. Bijvoorbeeld nadenken over beroepskeuze en over de gevolgen van milieuvervuiling, manieren van communiceren, gevaarlijk verkeersgedrag en harddrugs.
De onderwijsvernieuwingen van de afgelopen tien jaar zijn deels verkeerd uitgepakt en de internet-bubble op de beurzen is in 2002 geklapt. Mede door die ontwikkelingen lijken Nederlandse politici nu helaas buitengewoon huiverig om voldoende te investeren in nieuwe digitale onderwijsmethoden.
Maar in de VS wordt video-onderwijs via internet al op grote schaal toegepast met veel succes. En het grote voordeel van video-onderwijs is, dat je daarbij niet te maken hebt met allerlei verschillende softwaresystemen, zoals vaak bij andere vormen van e-learning. Het is in principe namelijk genoeg om http://www.youtube.com te gebruiken of een andere gratis video-website. Daarmee worden allerlei technische problemen omzeild voor alle partijen.
En voor video-onderwijs via internet hoeven er ook geen computers in de scholen te staan. Dat scheelt de scholen een hoop zorgen en tijd. En de paar leerlingen die thuis geen internetaansluiting hebben met breedband door geldproblemen, moeten van de overheid een goedkope nieuwe standaard-laptop krijgen plus breedband-aansluiting.
Video-onderwijs via internet kan uiterst goedkoop zijn, als leerlingen gewoon hun lessen op school opnemen en op een gratis video-website zetten. Maar het kan ook super-professioneel met de allerbeste scenarioschrijvers, artiesten en filmproducenten. En zelfs dan is het nog heel goedkoop per leerling, als die video’s vertaald wereldwijd worden uitgewisseld door landen.
O.a. aan de TU Eindhoven worden met succes hoorcolleges gevolgd via video’s op internet.
Meer informatie over de ontwikkelingen in Nederland op dit gebied:
http://www.edusite.nl/edusite/specials/17290
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/Internetverwijzingen/Internetverwijzingen.html
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/Internetverwijzingen/artikel_contentd6f4.html