Leraren kunnen eerder met pensioen en meer salaris krijgen door uitgebreide inzet van e-learning. Vooral educatieve webfora en educatieve webvideo's zijn kostenefficiënt. Door e-learning zijn minder klassikale lessen nodig en zijn kleinere algemene bibliotheken nodig. Daarmee kan dus veel geld worden bespaard voor eerdere pensionering van leraren.

Ook kunnen die vormen van e-learning onder andere worden gebruikt als naslagwerk en voor bijles, nascholing, bijscholing, inburgeringscursussen, bedrijfsopleidingen, ontwikkelingshulp en onderwijs aan gehandicapten, zieken en leerlingen in het buitenland, enzovoort.

Combinatie van klassikaal onderwijs en e-learning heet blended learning.

Overheid moet dat digitale onderwijs landelijk en in Europees verband organiseren voor kostenbesparing via schaalvergroting. Bied dat video-onderwijs gratis aan aan iedereen, want leraren worden door iedereen betaald. Bovendien is gratis e-learning goed voor onze kenniseconomie, arbeidsproductiviteit en internationale concurrentiepositie.

Gebruik ook beroemde artiesten, tekstschrijvers en filmproducenten bij productie van educatieve webvideo's in internationaal verband.

Laat buitenlandse weblectures gratis vertalen door taalstudenten als oefening.

Voer Engels in als enige Europese voertaal en schaf Nederlandse taal af. Dan hoeven onderwijsvideo's minder vertaald te woren. En dat bespaart erg veel geld en studietijd voor onderwijs in Frans, Duits en Nederlands.

Veel universiteiten en hogescholen hebben afgelopen jaren uitstekende ervaringen opgedaan met weblectures, ook in Nederland. Weblectures zijn video's van hoorcolleges.

Hoogwaardige weblectures zijn volgens meeste recente onderzoeken zeer kosteneffectief. Ze geven leraren bovendien meer tijd voor individuele leerlingbegeleiding.

Onderwijs had al vanaf 1930 veel meer gebruik moeten maken van audiovisuele hulpmiddelen, zoals radio en recenter van tv, video, cassettebandjes en DVD.

PRAKTISCHE TIPS OVER MAKEN VAN LEERVIDEO'S

http://onderwijs.startpagina.nl/prikbord/10467862/praktische-tips-over-maken-van-leervideos-%28nederlands%29#msg-10467862

www.onderwijs.startpagina.nl/prikbord/10467862/praktische-tips-over-maken-van-leervideos-%28nederlands%29#msg-10467862

RECENTE ONDERZOEKEN NAAR WEBLECTURES

http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=6Wy&tbo=1&tbs=qdr%3Ay&q=%22web+lectures%22+research+internet+video&btnG=Zoeken&meta=&aq=f&oq=

www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=6Wy&tbo=1&tbs=qdr%3Ay&q=%22web+lectures%22+research+internet+video&btnG=Zoeken&meta=&aq=f&oq=